Patent Başvurusu ve Patent Tescili

Patent başvuruları buluşu yapan veya halefleri tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne yapılır.

Patent başvurularında tarifnamenin, istemlerin ve özetin hazırlanması konuyu çok iyi bilmenin yanında ayrı bir bilgi ve deneyim gerektirir.

Başvuru yapıldıktan sonra tarifnamede değişiklik yapılması mümkün değildir. Ancak istemlerin ve özetin yetersizliği halinde tarifname içeriğindeki bilgilerde kapsamında olmak kaydıyla değişiklik yapılabilir.

Bir patent başvurusu en az 3,5-4 yıllık bir sürede sonuçlanır. Ancak başvuru yapıldığı tarih itibariyle korunmaya başlar.

Patent başvurusunun tescil edilmesi, buluş için araştırma raporu ve olumlu olması halinde inceleme raporu düzenlenmesi ile mümkündür.

İnceleme raporundaki istemlerden kabul edilenleri ile tescil gerçekleşir. Kabul edilmeyenler tescil edilmemiş kabul edilir.

Tarifnamedeki bilgiler yetersiz kalırsa, değişiklik yapılamayacağı için buluş sahibi mağdur olur.

Tarifname, patent konusu olan buluşun tüm özelliklerini hiçbir şey gizlemeden eksiksiz açıklamalıdır. Korumanın kapsamını tayin için istemler yorumlanırken tarifname dikkate alınır.

İstem ve istemler, buluşun korunması istenen ana unsurlarını tanımlar.

Patent başvurusu ve patentten doğan koruma kapsamı, istem veya istemlerle belirlenir.

Akademi Yeşil Ofis patent mühendisleri, patent başvurusunu oluşturan tarifname ve istemlerin metinlerinin hazırlanmasında müvekkillerine ihtiyaçları olan teknik destek ve danışmanlık hizmetini sağlamaktadır.

Patent başvuruları her yıl gerekli süre yenileme harçları ödenmek kaydıyla süreci devam eder. Denmemesi halinde patent iptal edilir.

 

ÜCRETSİZ ön danışmanlık formumuzdan yararlanın...